Duyurular

SEKTÖREL DUYURU // AB Sıcak Haddelenmiş Yassı Çelik Damping Önlem

10 Temmuz 2026 Cuma


Bilindiği üzere, Avrupa Birliği (AB) tarafından ülkemiz menşeli “Bazı Sıcak Haddelenmiş Yassı Çelik Ürünleri” ithalatına karşı 2021 yılından bu yana uygulanmakta olan dampinge karşı önleme ilişkin nihai gözden geçirme soruşturması (expiry review), 6 Temmuz 2026 tarihinde AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanan ve aşağıda bağlantısı sunulan bildirim ile başlatılmıştır.

Ticaret Bakanlığı’ndan alınan yazıda, söz konusu soruşturma kapsamında, yürürlükte bulunan önlemin kaldırılması halinde dampingin ve buna bağlı zararın devam edip etmeyeceği veya yeniden ortaya çıkmasının muhtemel olup olmadığının inceleneceği belirtilmektedir. Ayrıca, soruşturmaya konu ürünü ihraç eden firma sayısının fazla olması halinde, örneklemeye seçilmek ve soruşturmaya taraf olmak isteyen tüm ihracatçı üretici firmaların ve/veya ilgili derneklerin ya da birliklerin, Avrupa Komisyonu ile temasa geçerek soruşturma açılış bildiriminin yayımlanmasını takip eden 7 gün içerisinde talep edilen bilgileri aşağıda bağlantısı sunulan TRON sistemi üzerinden  “İhracatçı Üreticiler İçin Örnekleme Formu” aracılığıyla Komisyon’a iletmeleri gerektiği ifade edilmektedir. Bunun yanı sıra, üretici-ihracatçılar, AB üreticileri, ithalatçılar, ürün kullanıcıları, birlikler ve dernekler dahil olmak üzere tüm ilgili tarafların, zararın tekrarı ve nedensellik hususları da dahil olmak üzere başvuruya veya soruşturmanın başlatılmasına ilişkin görüşlerini, Resmi Gazete bildirisinin yayımlanmasını takip eden 37 gün içerisinde Komisyon’a sunmaları gerekmektedir.

Öte yandan, soruşturmanın açılışına ilişkin dinleme toplantısı talebinde bulunmak isteyen ilgili tarafların ise söz konusu bildirimin yayımlanmasını izleyen 15 gün içinde başvurularını gerçekleştirmeleri gerektiği belirtilmiştir.

Bilgilerinize sunulur.

Ulaş Can KARADENİZ                                                                               
Şube Müdürü

6 Temmuz 2026 tarihli bildirime ulaşmak için tıklayınız.
İhracatçı Üreticiler İçin Örnekleme Formu’na ulaşmak için tıklayınız.

Ayrıntılı Bilgi İçin: Kübra Bostancı